Satış vaadi sözleşmedi nedir?


      Öncelikle satış vaadi sözleşmesinin ileriye dönük tarihlerde bir ev, arsa, tarla, apartman almak için yapıldığını belirtmekte yarar vardır. Satış vaadi sözleşmesi noter huzurunda yapılan bir sözleşme olup alıcı ve satıcının hazır bulunması gerekmektedir. Bu durum tapuya not olarak eklenir. Burada kesin bir satış ya da alış söz konusu olmadığı gibi ileriye dönük bir alış-verişte sıkıntı yaşanmaması için yapılan bir sözleşmedir. Bu işlemin noter huzurunda yapılması gerektiğini belirttik zira başka yerde yapılan bu sözleşmeler geçersiz sayılmaktadır.
Satış vaadi sözleşmesiyle kesin bir alışveriş yapmış olmuyorsunuz. 


     Noterde yapmış olduğunuz bu sözleşmeyle satıcı kendini koruma altına almış oluyor. Eğer noter huzurunda satış vaadi sözleşmesi hazırlanırsa bunu tapu kütüğüne eklemediğiniz zaman da geçerli sayılmaktadır. Ancak alıcıları korumak için yapılan sözleşmenin tapu kütüğüne eklenmesi, şerh edilmesi gerekmektedir ki eğer böyle bir şey yapılmazsa mal sahibi satacağı malını başkalarına da satabilir. İnsandır neticede, her şeyi yapabilir.




  Satış vaadi sözleşmesinde tek taraflı işlemlerin olmayacağını da belirtmekte yarar vardır. Eğer alıcı malı almak isteyip de satıcı satmak istemiyorsa o malın alımı gerçekleşmez. Her iki tarafında imzaları gerekmektedir. Aynı anda.

Sözün hülasası bu sözleşmeyle her iki tarafta kendisini koruma altına almış oluyor. Ne satıcı malı 3. Şahıslara satabilir ne de alıcı farklı bir işlem yapabilir. Noter huzurunda yapılıp tapuya şerh edilmesi gerekiyor. Aksi halde sıkıntılar hasıl olabilir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder